EN / HU

Ír vállalkozók a magyar művészekért

A díj létrehozói Mary McLoughlin és John Ward, az ír alapítású Maurice Ward szállítmányozási cég tulajdonosai. John Ward a Leopold Bloom-díj keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a magyarországi művészeti élet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket támogató képzőművészeti elismerést a Leopold Bloom Alapítvány és a Pepper Art Projects szervezésében hirdetik meg.

A díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapítónak fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír–magyar kapcsolatok szimbóluma.

John Ward felidézte: tizenöt éve hozta létre vállalkozását Magyarországon, és lenyűgözte a budapesti kortárs művészeti szcéna, nemcsak a művészet érdekelte azonban, hanem maguk a művészek is. Motivációiról szólva elmondta: sok tehetséges alkotó van Magyarországon, akiknek hiányzik a nemzetközi bemutatkozási lehetőség, másrészt szeretne a díjjal hozzájárulni ahhoz, hogy Budapest ismét a régió művészeti központjává válhasson. John Ward tervei szerint a jövőben a Leopold Bloom-díj regionális elismeréssé válhatna.

A díj nyertese 2011-ben Batykó Róbert, 2013-ban pedig Nemes Csaba volt. Batykó Róbert a sajtótájékoztatón elmondta: miután elnyerte a díjat, másfél évig tudott Amszterdamban élni és dolgozni, ezalatt három-négy kiállítást hozott létre, és rengeteg szakmai kapcsolattal gazdagodott.

Bővebb információ, a díj részletes kiírása itt található.