EN / HU

10 000 eurós érv a kortárs művészet mellett

Szeptember elején három nemzetközileg is elismert szakember - Susanne Altmann, Dr Declan Long és Mark Rappolt - érkezett Magyarországra, hogy személyesen is megismerkedjenek azzal a hat művésszel, akiket több mint másfél hónapja kiválasztottak a díj döntősei közé. A zsűri tagjai ellátogattak a művészek műtermeibe, megismerhették alkotásaikat és véleményüket az őket inspiráló témákról.

részlet a kiállításról, Kudász Gábor Arion munkái
részlet a kiállításról, Kudász Gábor Arion munkái

A díjátadó ünnepséget az Ír Köztársaság Nagykövetségének ügyvivője, Ms Dorman Wendy Smithis megtisztelte jelenlétével. Beszédében külön kiemelte az alapítók, Mary McLoughlin és John Ward példamutató munkáját, melyet az ír-magyar kapcsolatok erősítése érdekében fejtettek ki. Az ügyvivő végül megemlítette, hogy munkájáért idén John Wardnak adták a James Joyce-emlékérmet.

Az alapítók nevében John Ward beszélt Leopold Bloom alakjának jelentőségéről, aki az internacionalizmus, a hősies bátorság és az elfogadás mintaképe is. Az alapító rámutatott a művészet fontosságára, mely abban is megnyilvánul, hogy minden korban érzékenyen és pontosan reagál felmerülő társadalmi kérdésekre.

részlet a kiállításról, Kerezsi Nemere munkái
részlet a kiállításról, Kerezsi Nemere munkái

Ugyanezt a gondolatot folytatta Szurcsik József a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese is, aki a független és szabad művészet szempontjából kiemelten fontosnak minősítette a Díjat.

A hónapok óta várt eredményt végül Dr Declan Long, a zsűri elnöke jelentette be rövid értékelése után. A zsűri nevében köszönetet mondott a műterem-látogatásokért, melyek során a művészek nagyon magas színvonalú prezentációkat tartottak, és elismeréssel szólt a nemzetközi mércével is kiemelkedő munkákról és a kiállításról. Beszédének végén Katarina Šević-et szólította színpadra, aki elnyerte a 10 000 eurós fődíjat és a lehetőséget egy külföldi kiállítás megrendezésére, melyben a díj szervezője, a Pepper Art Projects is segíteni fogja.

A győztes kiemelte, hogy azért is boldog, mert személyében egy bevándorló nyerte el a díjat és köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt években támogatták a munkáját, többek között állandó alkotótársának Tehnica Schweiz-nek.

A hat döntős munkáiból, valamint az előző nyertesek műveiből az Új Budapest Galériában nyílt kiállítást 2015. november 15-ig tekintheti meg a közönség.

 

Döntős művészek:

Albert Ádám, Kerezsi Nemere, Kokesch Ádám, Kudász Gábor Arion, Puklus Péter, Katarina Šević

Korábbi nyertesek: Batykó Róbert (2011), Nemes Csaba (2013)

A díj projektvezetője és egyik kurátora Hanka Nóra (Pepper Art Projects), aki a Galéria részérőlSzegedy-Maszák Zsuzsanna kurátorral dolgozott együtt a kiállításon.