EN / HU

A francia avantgárd emlékei díjazva

Idén a rekordszámú 130 pályázóból az előzsűri munkájának köszönhetően 15 művész jutott tovább. A főzsűri a digitális portfóliók megtekintése után hat művészre szűkítette a listát, majd budapesti műterem-látogatásuk után választották ki a győztest, aki elnyerte a fődíjat és a külföldi bemutatkozási lehetőséget. Az értékeléskor a zsűri fő szempontja – a művész portfólióját és kiállítási koncepcióját alapul véve – a pályázó munkáinak nemzetközi aktualitása volt – közölték a szervezők a péntek esti díjkiosztó után. A döntőbe Katarina Šević mellett Albert Ádám, Kerezsi Nemere, Kokesch Ádám, Kudász Gábor Arion és Puklus Péter jutott be.

sevic
Katarina Šević nyilatkozik (forrás: Leopold Bloom Képzőművészeti Díj Facebook-oldala)

Katarina Šević 2012-ben a koppenhágai Fabrikken for Kunst og Design rezidens programjának tagja, 2009-ben a londoni Gasworks rezidens művésze volt. A Leopold Bloom-díjra Alfred Palestra című projektjével pályázott, amelyet a 19. század végi Franciaországba betörő avantgárd irányzatok, valamint Alfred Jarry és Alfred Dreyfus alakjai inspiráltak. Az idei döntősök munkái mellett az Új Budapest Galériában november 15-ig a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj két korábbi nyertesének anyaga is megtekinthető. A díj első nyertese, Batykó Róbert a díjnak köszönhetően 2012 és 2014 között Hollandiában eltöltött ideje alatt készült festményeiből állít ki. A második Leopold Bloom-díjat 2013-ban Nemes Csaba vehette át, akinek utca tematikájú festményeit ismerheti meg a közönség. Katarina Šević a szervezők segítségével keresi meg a legmegfelelőbb befogadó intézményt egyéni külföldi kiállításának megvalósításához. A 10 ezer eurós díjat a nyertes művész megkötés nélkül használhatja fel nemzetközi karrierjének építéséhez – közölték.

bloom dijkioszto
A díjkiosztó (forrás: Leopold Bloom Képzőművészeti Díj Facebook-oldala)

A díj létrehozói Mary McLoughlin és John Ward, az ír alapítású Maurice Ward szállítmányozási cég tulajdonosai. Az elismerés nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

MTI