EN / HU

Batykó Róberté az első Leopold Bloom-díj

Batykó Róbert festőművész vehette át a 10 ezer euró értékű Leopold Bloom képzőművészeti elismerést az ír John Wardtól, a díj alapítójától - jelentette be a nemzetközi zsűri a szombat esti díjátadón a BTM Kiscelli Múzeumban; az idén először meghirdetett elismerés a magyar képzőművészet nemzetközi jelenlétét kívánja erősíteni.

A nemzetközi zsűrinek nehéz döntést kellett meghoznia, ezért igyekeztek megismerni a hat pályázó lehető legtöbb munkáját. Azért döntöttek Batykó Róbert mellett, mert "művészete hihetetlen potenciált képvisel, ésmindenvalószínűség szerint be tud kapcsolódni a nemzetközi képzőművészeti dialógusba. Reméljük, hogy tud is élni a lehetőséggel" - mondták.

Az ír Maurice Ward Group és a Ludwig Múzeum ACAX Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodája által alapított díj hazai alkotók és rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködéséhez, művészek nemzetközi bemutatkozásához, karrierépítéséhez, a kortárs magyar szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódásához szeretne hozzájárulni.

A díjra Magyarországon alkotó művészek pályázhattak festményeket és/vagy egyedi rajzokat bemutató külföldi kiállítás tervével, korhatártól függetlenül. A koncepciót egy általuk szabadon választott európai művészeti intézménnyel (múzeum, kereskedelmi vagy non-profit galéria), rangos nemzetközi eseménnyel (biennále, fesztivál) együttműködésben kellett kialakítaniuk, így már a pályázatok előkészítése is számos szakmai kapcsolatot alapozott meg.

A beérkezett pályázatok alapján a 10 ezer euró értékű díjra Barakonyi Zsombor, Batykó Róbert, Kis Róka Csaba, Szűcs Attila, Agnes von Uray és Vécsei Júlia kapott jelölést. A kizárólag külföldi tagokból álló zsűri: Caroline Hancock független kurátor, kritikus (Nagy-Britannia), Alice Maher képzőművész (Írország), valamint Andrzej Szczerski, a krakkói Jagelló Egyetem Művészettörténeti Intézetének adjunktusa, kurátor, az AICA – Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Lengyel Tagozatának elnöke (Lengyelország).

Az új kortárs képzőművészeti díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének ‘szombathelyi származású’ főhőséről kapta: Leopold Bloomot a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és az ír-magyar kapcsolatok szimbólumának tekintik.