EN / HU

Harmadik alkalommal írták ki a Leopold Bloom képzőművészeti díjat

Harmadik alkalommal írták ki a Leopold Bloom képzőművészeti díjat; a kétévente meghirdetett, 10 ezer euró összegű díjat a győztes egy külföldi kiállítás, az ahhoz kapcsolódó költségek és külföldi jelenlétének biztosítására használhatja fel.

Leopold BloomA díj létrehozói Mary McLoughlin és John Ward, az ír alapítású Maurice Ward szállítmányozási cég tulajdonosai. John Ward a Leopold Bloom-díj keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a magyarországi művészeti élet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket támogató képzőművészeti elismerést a Leopold Bloom Alapítvány és a Pepper Art Projects szervezésében hirdetik meg.

A díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

John Ward felidézte, hogy tizenöt éve hozta létre vállalkozását Magyarországon, és lenyűgözte a budapesti kortárs művészeti szcéna, nemcsak a művészet érdekelte azonban, hanem maguk a művészek is. Motivációiról szólva elmondta: sok tehetséges alkotó van Magyarországon, akik számára hiányzik a nemzetközi bemutatkozási lehetőség, másrészt szeretne a díjjal hozzájárulni ahhoz, hogy Budapest ismét a régió művészeti központjává válhasson.

John Ward elárulta: tervei szerint a jövőben a Leopold Bloom-díj regionális elismeréssé válhatna. Hanka Nóra művészettörténész, a Pepper Art Projects projektvezetője hangsúlyozta, hogy az elismerés magyarországi alkotók és rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködését, a művészek nemzetközi bemutatkozását, karrierépítését, a kortárs magyar szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódását kívánja segíteni.

A hazai művészek számára egyedülálló lehetőséget jelent, hogy az elnyert összeg hosszútávon biztosítja külföldi tartózkodásukat, a műterembérlést és a helyi közönséggel, illetve gyűjtőkkel való kapcsolatépítést – emlékeztetett.
A díj nyertese 2011-ben Batykó Róbert, 2013-ban pedig Nemes Csaba volt. Batykó Róbert a sajtótájékoztatón felidézte: miután elnyerte a díjat, másfél évig tudott Amszterdamban élni és dolgozni, ezalatt három-négy kiállítást hozott létre, és rengeteg szakmai kapcsolattal gazdagodott.

Hanka Nóra kitért az idei pályázati kiírásra is: fontos változás, hogy elegendő a tervezett külföldi kiállítás koncepcióját benyújtani, és a szervezők vállalják, hogy segítik a nyertest a médiumának, műfajának leginkább megfelelő kiállítótér felkutatásában. Hasonlóan jelentős könnyebbséget jelenthet a művésznek, hogy a nemzetközi bemutatkozás előkészítésére 12 helyett 18 hónap áll rendelkezésére. Újítás a zsűrizési folyamatban, hogy bevezettek egy szintén elismert szakemberekből álló, nemzetközi előzsűrit, melynek tagjai Catalina Lozano független kurátor, a MARCO/Frac Lorraine Award for Young Curators nyertese 2012-ben, a brazil Pipa Art Prize bizottsági tagja, a 8. Berlin Biennále munkatársa; Barbara Sirieix művészeti író, kurátor, az 54. Velencei Biennále marokkói pavilonjának programfelelőse, valamint Maija Rudovska, a Helsinki International Artist Programme kurátora.

A zsűri – melynek tagjai Declan Long, a dublini National College of Art and Design Visual Culture karának előadója és a Douglas Hyde Gallery igazgatósági tagja; Susanne Altmann, a drezdai International Summer Academy for Visual Arts művészeti igazgatója és Mark Rappolt, az ArtReview főszerkesztője, a sanghaji székhelyű ArtReview Asia magazin elindítója – az előválogatott 15 művész körét 5-6 főre szűkíti le, majd műtermük látogatását követően választja ki a díj nyertesét.

Az elődöntősök névsorát a június 16-i Bloomsday-en ismertetik, a döntős művészek listáját pedig július 24-én hozzák nyilvánosságra. A díjátadót szeptember 4-én tartják, ekkor a döntősök munkáiból az Új Budapest Galériában november 15-ig látogatható kiállítás is nyílik.

A díj részletes kiírása a http://leopoldbloomaward.com/palyazat honlapon tekinthető meg.

(Forrás: MTI)