EN / HU

Leopold Bloom-díj: íme az elődöntősök!

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj elődöntősei 2015-ben:

Albert Ádám - Borsos Lőrinc - Cseke Szilárd - Dobokay Máté - Farkas Roland -   Gombos Andrea - Katarina Šević - Kerezsi Nemere - Kokesch Ádám - Kudász Gábor Arion - Pintér Gábor - Puklus Péter - Regős István - Süli-Zakar Szabolcs - Szalay Péter

Az előzsűri tagjai voltak:
Catalina Lozano független kurátor és író, 2011-ben társalapítója volt a De sitio kurátori platformnak Mexikó városban. 2008 és 2010 között a Gasworks Residency Programért felelt Londonban.
Maija Rudovska független kurátor és kutató Rigában, jelenleg a szovjet kor építészetét kutatja phd tanulmányai keretein belül a lett Art Academy-n.
Barbara Sirieix Párizsban élő független kurátor, író.  A Redshoes társalapítója és társigazgatójaként dolgozott 2008 és 2012 között; valamint különböző filmes események programjainak kurátora.


A díj alapítói, Mary Mc Loughlin és John Ward, valamint a szervező Pepper Art Projects által bevezetett változtatások eredményeként minden eddiginél több, közel 120 képzőművész adta be pályázatát a hazai művészeknek kiírt egyik legnagyobb értékű díjra. Ezúttal nem volt elvárás külföldi intézmény befogadó nyilatkozatának mellékelése; a győztes és a szervezők közösen keresik meg azt az európai kiállítási helyszínt, amely a legalkalmasabb a művész anyagának bemutatására, nemzetközi karrierjének építésére. Szintén újítás a kétszintű zsűrizés. Az elődöntősök közül a neves szakemberekből álló háromtagú nemzetközi zsűri dönt a végső döntősökről, ezt követően a győztest személyes műterem-látogatások útján választják majd ki.

A zsűri tagjai:
Dr. Declan Long főiskolai oktató, a dublini The Douglas Hyde Gallery, Írország egyik legjelentősebb, nemzetközi szinten elismert művészeti központjának igazgatósági tagja.
Susanne Altmann művészettörténész, kurátor és író, a drezdai Academy for Visual Art előadója.
Mark Rappolt 2006 óta az ArtReview főszerkesztője, 2013-ban ő indította útjára a Shanghai-i székhelyű ArtReview Asia magazint.

A győztes a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat szeptember 4-én az Új Budapest Galériában, a Bálnában veheti át. A döntőbe jutott művészek kiállítása a díjátadót követően november 15-ig lesz megtekinthető.