EN / HU

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj

Új kortárs művészeti díj a láthatáron. A progresszív szcénát megcélzó első Bloom-díj jelöltjei a Kiscelli Múzeumban állítanak ki. Ír–magyar tengely, figurális festészet és 10 000 euró.

Leopold Bloom Képzőművészeti Díj

Az ír Maurice Ward Group a Ludwig Múzeum ACAX – Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodájával együttműködésben új kortárs képzőművészeti díjat alapított, ami első alkalommal 2011 szeptemberében kerül átadásra. A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj a kortárs magyar képzőművészet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket támogatja. A díj hazai alkotók és rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködéséhez, művészek nemzetközi bemutatkozásához, karrierépítéséhez, a kortárs magyar szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódásához kíván hozzájárulni. Ezért a 10 000 euró értékű díj a nyertes művész munkásságának elismerése mellett egy nemzetközi kiállításának létrejöttét is segíti. A díj további jelentősége, hogy a magán- és a közszféra együttműködésében, a kortárs kultúra privát forrásból történő támogatásával valósul meg.

A díjra festményeket és/vagy egyedi rajzokat bemutató külföldi kiállítás tervével, korhatártól függetlenül pályázhattak Magyarországon alkotó művészek. A koncepciót egy általuk szabadon választott európai művészeti intézménnyel (múzeum, kereskedelmi vagy non-profit galéria), vagy rangos nemzetközi eseménnyel (biennále, fesztivál) együttműködésben kellett kialakítaniuk, így már a pályázatok előkészítése is számos szakmai kapcsolatot alapozott meg.

A beérkezett pályázatok alapján a kizárólag nemzetközi tagokból álló zsűri hat művészt jelölt a díjra: Barakonyi Zsombor, Batykó Róbert, Kis Róka Csaba, Szűcs Attila, Agnes von Uray és Vécsei Júlia

A zsűri

Caroline Hancock, független kurátor, kritikus (Nagy-Britannia) – kurátori munkássága során a párizsi Pompidou Központ és a MAMVP/ARC, a londoni Tate Modern és a Hayward Gallery, valamint a dublini Irish Museum of Modern Art (IMMA) intézményekkel működött együtt
Alice Maher, képzőművész (Írország) – a 23. São Paulo Biennále ír pavilonjának kiállító művésze
Andrzej Szczerski, művészettörténész, kurátor (Lengyelország) – a krakkói Jagelló Egyetem Művészettörténeti Intézetének adjunktusa, az Intézet posztgraduális kurátori képzésének vezetője, a krakkói Małopolska Foundation Museum of Contemporary Art tanácsadó testületének tagja, az AICA – Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Lengyel Tagozatának jelenlegi elnöke

A zsűri a kapcsolódó kiállítás időtartama alatt, Budapesten választja ki a díj nyertesét, akinek nevét szeptember elején fogja bejelenteni.

A díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

Alapító és támogató

Maurice Ward Group, Európa egyik piacvezető nemzetközi szállítmányozási cége, mely intelligens logisztikai megoldásokat kínál partnerei számára. A Maurice Ward Group tevékenységében és filozófiájában kiemelt szerepe van a nemzetközi együttműködéseknek és a hosszú távú értékteremtésnek. A vállalat ennek szellemében döntött úgy, hogy támogatni kívánja a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi törekvéseit.

Koncepció és megvalósítás

ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum. Az ACAX legfontosabb célja a kortárs magyar szcéna nemzetközi jelenlétének erősítése és támogatása. Tevékenysége középpontjában a kortárs képzőművészet hazai és nemzetközi szereplői közötti intenzív kommunikáció és folyamatos szakmai együttműködés kiépítése és fenntartása áll. Az ACAX a Ludwig Múzeum–Kortárs Művészeti Múzeum szervezeti keretében működik.

A szombathelyi Bloomsday művészeti fesztivál és a Leopold Bloom Díj

A ''90-es évek első felében Szombathelyen indult Bloomsday alternatív művészeti fesztivál, a a rendszeresen átadott Leopold Bloom Díj, valamint az évente kiadásra került Bloom Mappa tizenöt éven keresztül számos hazai és külföldi alkotónak nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A Maurice Ward Group és az ACAX együttműködésében megvalósuló Leopold Bloom Képzőművészeti Díj ugyan nem kapcsolódik a fesztiválhoz, ám annak filozófiájával összhangban folytatni kívánja a „Bloom-izmus”, az alkotói szabadság és öntörvényűség szellemiségének hirdetését.