EN / HU

Nemes Csaba kapta a Leopold Bloom-díjat

"Nemes Csaba nem csak technikai tökéletességről tett tanúbizonyságot, hanem emocionális érzékenységről és intellektuális kötődésről a téma iránt."

Az ír Maurice Ward Group a Ludwig Múzeum ACAX Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodájával együttműködésben 2011-ben alapította a kortárs képzőművészeti díjat.

Szándékaik szerint a Leopold Bloom-díj a kortárs magyar képzőművészet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket támogatja, kortól és médiumtól függetlenül. Az elismerésre egy külföldi kiállítás tervével pályázhattak Magyarországon alkotó művészek egy általuk választott, elismert európai művészeti intézménnyel, illetve rangos nemzetközi eseménnyel együttműködésben.

A díj így hazai alkotók és rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködéséhez, művészek nemzetközi bemutatkozásához, karrierépítéséhez, a kortárs magyar szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódásához kíván hozzájárulni. Ezért a 10 ezer euró értékű díj a nyertes művész munkásságának elismerése mellett egy nemzetközi kiállításának létrejöttét is segíti.

Az elismerésről idén is nemzetközi szakmai zsűri döntött, melybe Katia Baudin (művészettörténész, kurátor, a kölni Ludwig Múzeum igazgatóhelyettese), Annie Fletcher (az eindhoveni Van Abbemuseum kurátora, az amszterdami De Appel oktatója) és Tihomir Milovac (művészettörténész, a zágrábi Kortárs Művészeti Múzeum Kísérleti és Kutatási Osztályának a vezetője) kapott meghívást.

A beérkezett pályázatok alapján a zsűri kilenc művészt, Adamkó Dávidot, Alpern Bernadettet, Fabricius Annát, Kerekes Gábort, Nemes Csabát, Péter Ildikót, Puklus Pétert, Szabó Esztert és Szigethy Esztert juttatta tovább a második fordulóban, az ő munkáikból szeptember 7. és 29. között időszaki kiállítás is látható a Ludwig Múzeumban.

A zsűri indoklása szerint "Nemes Csaba nem csak technikai tökéletességről tett tanúbizonyságot, hanem emocionális érzékenységről és intellektuális kötődésről a téma iránt. Habár számos vonatkozó sorozatot készített már, nem pihen a babérjain, hanem továbbgörgeti, megújítja művészetét, új technikákat, módszereket választ a művek formába öntéséhez, ha szükséges. Az a fajta identitással való játék és szemléletmód, amellyel a múlt és mások szemszögéből próbálja értelmezni a kortársságot, egy nagyon érdekes és komplex lehetőséget ad arra, hogy az összetett, változó világra kitekintsünk. Művészete, gyakorlata és technikája sürgető és kényelmetlen kérdéseket is felvet, szociopolitikai kérdéseket, amelyek napjainkban és Magyarországon is aktuálisak. A képesség, hogy felszólítást tegyük arra, hogy a világ legyen más, mint amilyen, hatalmas erővel bír. Mindezen okoknál fogva Nemes Csabát nevezzük meg győztesként."

A díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

Gratulálunk!2013. szeptember 10-én, kedden, 17.00 órától várják Önöket a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj döntőseinek kiállítására, sajtóvezetésre a nyertessel, Nemes Csabával, a kiállítás koordinátorával, Csizek Petrával és a díj képviseletében Müller Henrikkel a Ludwig Múzeumban.